×

Folkelarm 2018

☰ Meny
image002

Filmen Gjendine vises under Folkelarm

Før Vegar Vårdal setter igang med sin showcasekonsert fredag 17. novmeber klokken 17, skal filmen Gjendine vises på storskjerm på Hovedscenen. 

Det er Kultivator AS, som Vegar og Mette Vårdal driver, som står bak kortfilmproduksjonen. Signe Fuglsteg Luksengard har stått bak kamera, og foran er Frøydis og Ivar Schjølberg.

- De er et fantastisk par og skikkelige ja-mennesker. Uten helt å vite hva de gikk til, sa de ja til å være skuespillere. De har en unik evne til å slappe av foran kamera, de formidler akkurat den roen, omsorgen og tilliten som vi ønsket til denne filmen. Det er utrolig modig gjort, å åpne seg opp på denne måten. Vi blir ikke overrasket om de får tilbud fra Hollywood, sier Mette Vårdal. 

Musikken til filmen er laget av Vegar Vårdal. Gjendines Bådnlåt, som Gjendine Slålien sang for Edvard Grieg for mer enn 100 år siden, er arrangert og satt sammen med en ny komposisjon med namnet «Stevnemøte på fjossjelle». Denne komposisjonen er basert på tekster av Edvard Storm fra Vågå.

Med på innspillingen er i tillegg til Vegar Vårdal på oktavfele, Camilla Granlien og Aasmund Nordstoga på sang, Vegard Moshagen på piano, Kenneth Ekornes på perkusjon, Thomas Bakke og Åsmund Reistad på gitar. Musikken til Gjendine er med på CD-en «Ikkje ver blug, kyss meg!» som blir lansert samtidig med filmen. CD-produksjonen er et resultat av bestillingsverket som ble laget til Landskappleiken i Vågå i 2016. Det er over 60 små og store lokale utøvere med.

Filmen Gjendine er en road-movie og handler om en dag i et eldre ektepars liv med helt hverdagslige syslersom kaffekoking, hagestell og støvesuging, forteller Mette Vårdal.

- De setter seg i bilen og tar med seg nistemat og drar til fjells, og hjem igjen. Det er den ytre handlingen, formidlet gjennom vakre bilder og skuespillernes gode kjemi og utstråling. Sett sammen med musikken åpner filmen for ulike tolkninger. Bånsullen uttrykker mors kjærlighet til barnet, stevnemøte er om ung kjærlighet og bildene formidler et langt og godt samliv. Det er store ord, men det er dette det handler om: Livet og kjærligheten. Vi håper den åpner opp for ulike assosiasjoner hos de som ser den, vekker gode minner og skaper glede, seier hun.