×

Folkelarm 2019

☰ Meny

Tonosystemet og Folkemusikken

Seminar - torsdag kl. 10.30 - 12.00


SEMINAR:
Tonosystemet og Folkemusikken
Torsdag kl 10:30 – 12:00 på Intimscenen


Tellef Kvifte, Unni Løvlid og Karl Seglem

Hvordan kan vi få til et bedre system for Tono og folkemusikken?

Alle offentlige konserter skal rapporteres til Tono. Mange folkemusikere spiller tradisjonelle slåtter. Dersom de ikke er medlem i Tono og ikke har registrert disse slåttene som egne arrangement får de ingenting igjen når de rapporterer inn låtene. Mange arrangerer også egne konserter (står som både arrangør og utøver) og må da betale vederlag til Tono som konsertarrangør, spille konsert, rapportere inn låter de har spilt uten å få noe tilbake, iallfall ikke dersom de ikke er medlemmer i Tono. Vederlaget "stopper" hos Tono og fordeles ikke ut igjen. Tono tjener vederlagspenger på små folkemusikkarrangører og på musikere som spiller tradisjonell folkemusikk når de ikke er medlem i Tono. Dette blir helt klart både en ekstra utgift og endel papirarbeid for folkemusikkutøverne, både for medlemmer og ikke medlemmer.

Tono er en medlemsorganisasjon. Det er en vesentlig forskjell i å få avslag på å registrere et verk som arrangør, og å være medlem og få en "liten" prosentandel. Kunnskapen i Tono om norsk folkemusikk er svak. Alle som samspiller, arrangerer, fremfører folkemusikk bør melde seg inn i Tono. Først da - kan man ha en mulighet for å forstå, påvirke og endre systemet. Tono trenger folkemusikken. Folkemusikken trenger Tono. Tono ble bygd på idéen at en viss sum av inntektene til Tono kunne fordeles ut som kollektive midler, til de som tjente minst. Denne tankegangen er ikke akkurat "in" i våre dager. Derfor er det viktigere enn noen gang å informere om viktigheten av å melde seg inn i Tono. Musikk koster. Det skal koste. Ikke være gratis. Folkemusikk-Norge bør jobbe aktivt overfor Tono med disse problemstillingene.

Har du prøvd å registrere et verk hos Tono, men fått avslag eller bare en liten prosentandel? Ta gjerne med et eksempel.  

Seminaret foregår på Norsk.

 

Tono_seminar_illustrasjonsbilde_800x338.jpg