Prisutdelingen har vært en viktig del av Folkelarm siden starten i 2005. Plateprisene er åpen for alle former for tradisjonsmusikk utøvet av musikere som er bosatt i Norge. 
Det deles også ut priser til utøvere, arrangører og andre bransjeaktører som har bidratt til å bevare, utvikle og synliggjøre folkemusikken og folkedansen på en særs positiv måte i året som har gått. 

Folkelarmprisen er åpen for alle originale album i sjangeren folkemusikk og verdensmusikk som er utgitt i Norge i tidsrommet 31. august foregående år til 1. september det året prisen deles ut.

I 2024 deles for første gang Folkelarmprisen ut til årets bransjeaktør og til årets produksjon.


Folkelarmprisene deles ut i følgende kategorier i 2024: 

Folkelarmprisen 2024 Årets Album - Solo  

´Folkelarmprisen 2024 Årets Album - Samspill gruppe/ensemble 

Folkelarmprisen 2024 Årets Album - Dansespill  

Folkelarmprisen 2024 Årets Album - Åpen klasse  

Folkelarmprisen 2024 Årets Dokumentasjon - Bok eller album  

Folkelarmprisen 2024 Årets Produksjon - Bestillingsverk eller forestilling 

Folkelarmprisen 2024 Årets Arrangør - Program eller konsept  

Folkelarmprisen 2024 Årets Bilde - Foto, platecover eller grafisk uttrykk   

Folkelarmprisen 2024 Årets Bransjeaktør (uten offentlig nominerte)   

Årets folkemusiker 2024 


Forklaring priskategorier: 

Folkelarmprisen 2024 Årets Album – Solo 

Prisen skal gå til en musikkutgivelse med nyinnspilling med folkemusikk der man utøver tradisjonell musikk i soloformat. Det kan være samspill-uttrykk på albumet, men det skal være tydelig overvekt av solistisk uttrykk. Det er opp til juryen å vurdere om hvorvidt et innslag er av solistisk preg.  

Folkelarmprisen 2024 Årets Album – Samspill grupper/ensemble 

Prisen skal gå til en musikkutgivelse med nyinnspilling av folkemusikk der man utøver tradisjonell musikk i duo- eller trioformat, grupper eller ensembler, og som ikke nødvendigvis passer inn i klassene for solo eller dansespill. 

Folkelarmprisen 2024 Årets Album – Dansespill 

Prisen skal gå til en musikkutgivelse med nyinnspilling av folkemusikk som kan danses til. Det kan være både solister og grupper/ensembler.  

Folkelarmprisen 2024 Årets Album - Åpen klasse  

Prisen skal gå til en musikkutgivelse med nyinnspilling av folkemusikk som er sjangeroverskridende og som kan ha mindre tradisjonelt uttrykk, men med base i tradisjonell musikk. Det kan være både solister og grupper/ensembler.  

Folkelarmprisen 2024 Årets Dokumentasjon – Bok eller album 

Prisen skal gå til en utgivelse som dokumenterer tradisjoner og uttrykk som har vært lite tilgjengelig. Det kan være en nyinnspilling eller utgivelse av arkivstoff, som fonogram eller annet format. Det kan være en bok eller notesamling der intensjonen er å få dokumentert tradisjonsstoff eller presentere personer som har vært viktige for folkemusikken og folkedansen. 

Folkelarmprisen 2024 Årets Produksjon – Bestillingsverk eller forestilling 

Denne prisen skal gå til en konsert eller en forestilling som bidrar til å utvikle folkemusikken og folkedansen i Norge. Det kan være et nytt og framført bestillingsverk, danseforestillinger, barneforestillinger, eller andre sceniske produksjoner.  

Folkelarmprisen 2024 Årets Bilde – Foto, platecover eller grafisk uttrykk.  

Prisen skal gå til en fotograf, grafiker eller kunstner for et visuelt uttrykk som fanger seerene og skaper interesse for folkemusikk og folkedans. Det kan være et foto eller grafisk uttrykk knytt til fonogram, bøker, festivaler, forestillinger og andre produksjoner.  
 

Folkelarmprisen 2024 Årets Arrangør - Program eller konsept  

Prisen skal gå til ein arrangør som i inneverande år har utmerket seg gjennom sitt program, nye ideer eller nytenkende konsept, og som har klart å skape stor interesse for og fokus på folkemusikk og folkedans i sitt område. 

Folkelarmprisen 2024 Årets Bransjeaktør 

Prisen skal gå til en bransjeaktørar som det siste året eller de siste årene har utviklet og bidratt inn i folkemusikken og folkedansen på en positiv måte. Prisen kan gå til en  produsent, regissør, musikkforlegger, organisasjon, bedrift eller andre aktører som har gjort mye bra for utviklingen av folkemusikken. Det er styret i FolkOrg som er jury for denne prisen. 

Årets folkemusiker 2024 

Denne prisen skal gå til en artist som har utmerket seg i formidlingen og utviklingen av folkemusikk og/eller folkedans i året som var. Prisen kan gå til en danser, musikar, gruppe/ensemble, kompani eller lag.  

Juryering 

Det oppnevnes en fagjury på 5 personer som kårer de nominerte og vinnerne etter en helhetlig kvalitetsvurdering. I tillegg til plateprisene kårer denne fagjuryen Årets folkemusiker og Årets Produksjon.
Styret i FolkOrg er jury for Årets Bransjeaktør og Årets Arrangør - forestilling/bestillingsverk.  En fagjury på tre oppnevnes for å kåre Årets Bilde - Foto, platecover eller grafisk uttrykk.