Torsdag kveld ble prisen ”Årets folkemusiker” delt ut. Utdelingen fant sted under åpningen av bransjetreffet Folkelarm på Riksscenen i Oslo. I år gikk prisen gikk til den kritikerroste musikeren Gabriel Fliflet fra Bergen.

Prisen for årets folkemusikkartist deles ut til en artist som på særskilt vis har markert seg ved plateutgivelser, artistopptredener eller på annet måte har bidratt til fremragende folkemusikkformidling. I juryens begrunnelse heter det:

- Årets pris går til en svært god musiker som bringer folkemusikken ut til stadige nye publikumsgrupper gjennom sitt virke. Gabriel Fliflet er en allsidig musiker som er involvert i en rekke prosjekt og konstellasjonar, men som fremfor alt har utviklet seg som en sterk enkeltutøver med sin unike musikalitet, sitt fortellertalent og en smittende humor. De siste årene har han markert seg sterkt som komponist gjennom bestillingsverk til både Festspillene i Bergen og Osafestivalen. Verkene har blitt svært godt mottatt av både kritikere og publikum, og viser Fliflet sin teft for originale melodier, og energifylt samspill.

Gabriel Fliflet feirer i år 20-års jubileum sammen Ole Hamre for samarbeidet Fliflet / Hamre. Jubilet markeres med en lengre turné den kommende uka.

Tidligere vinnere av Årets Folkemusiker-prisen er Sigrid Moldestad (2010), Kouame Sereba (2009), Valkyrien Allstars (2008), Hallgrim Hansegård (2007) og Unni Løvlid (2006). Årets Folkelarm-jury har bestått av Sølvi Lien, Nicholas Møllerhaug, Berit Opheim Versto, Mats Johansson og Marit Hætta Øverlie.

GABRIEL FLIFLET (f. 1958) er en norsk musiker, sanger, komponist, arrangør og folkemusikkentusiast som krysser de fleste musikalske landegrenser. Fliflet er mest kjent fra samarbeidet med perkusjonisten Ole Hamre i duoen Fliflet / Hamre, som i år feirer 20-års jubileum. I tillegg er han kjent frå grupper som Rimfaks, Novgorod, og har spilt med en rekke profilerte musikere nasjonalt og internasjonalt. Han har de siste årene skrevt flere bestillingsverk, blant annet ”Elvemot” til Osafestivalen, og ”Åresong” til Festspillene i Bergen. Begge verka har også blitt gitt ut på cd. Fliflet har siden 1999 vært musikalsk vert på folkemusikk-klubben Columbi Egg i Bergen, der musikken utelukkende blirframført akustisk.

FOLKELARMPRISEN (Norwegian Folk Music Awards) er folkemusikkens egen prisutdeling, og har blitt delt ut siden 2005. Prisen hedrerer de beste platene i året som har gått samt årets folkemusiker. Utdelingen er en viktig del av bransjetreffet Folkelarm som setter fokus norsk og nordisk folkemusikk. Prisen er åpen for alle former for tradisjonsmusikk utøvet av musikere – med norsk eller ikke norsk bakgrunn, bosatt i Norge.