Bygdatråen - Leif Rygg

Dokumentasjon: Bygdatråen - Leif Rygg

Leif Rygg er en av Norges fremste spelemenn. Han har vært aktiv hardingfelespiller i 60 år og er mange ganger norgesmester. Leif Rygg er derfor en levende legende for hele folkemusikk-Norge. På utgivelsen ”Bygdatråen” får du høydepunkt fra disse 60 åra, toppet med den fantastiske innspillingen som ble gjort med Leif under Meisterkonserten i Operaen høsten 2016.

Kjorstad_Rasmus_Hans

Åpen klasse: Pusinshi ulla - Hans P. og Rasmus Kjorstad

Kjorstadbrødrene fra Fron er unge og ambisiøse. De er begge utmerkede og utforskende felespillere som studerer ved Norges musikkhøgskole. Nå tar de folkemusikken på alvor og utvikler nytt, kraftig samspill. Med enorm respekt for den eldre slåttetradisjonen i Gudbrandsdalen i bunnen, tar de tak i noe ekstremt lokalt og setter det inn i en større kontekst. Audun Strype på lyd og Anders E. Røine som produsent har vært med på å få fram det rå og upolerte på plata og gitt Kjorstad-brødrene selvtilliten til å kjøre ideen helt ut.

Sorpesoll

Tradisjonelt samspill: Sorpesoll - Ånon Egeland og Mikael Marin

Ånon Egeland på hardingfele og Mikael Marin på bratsj spiller tradisjonelle og triste låter i lekkert samspill. Med nedstemte instrumenter spiller Ånon og Micke sørgelige toner til å bli glad av. Et sjeldent lydbilde gir tradisjonelle låter et nytt liv, med tett samspill mellom hardingfele og bratsj i raffinerte arrangementer. Ånon og Micke er musikere med klare og sterke personlige uttrykk, som utfyller og forsterker hverandre i samspillet. Ånons særegne tone, ornamentikk og intonasjon får ny musikalsk mening i Mickes minimalistiske arrangementsverden. To musikalske legender møtes og snakker musikalsk sammen som de gamle vennene de er!

Strimur - Anne Hytta, Talik

Solo: Strimur - Anne Hytta

Hardingfelespiller Anne Hytta sitt album Strimur, er en serie funklende nye tolkninger av et knippe gamle slåtter fra Telemark. - Jeg håper lytteren opplever noe forunderlig, noe fint, noe djervt og noe skjørt i musikken, sa felespilleren selv da albumet kom ut. Med utgivelsen går Hytta tilbake til røttene, tilbake til slåttene. De siste årene har hun brukt mye tid på å skape sin egen musikk, og på å finne veier for hennes personlige spill på hardingfela i møte med musikere fra andre sjangre.

De nominerte i 2017

I 2017 ble det vurdert rundt 70 plater. Det ble tre nominerte plater i hver kategori, og her ser du hvem som er nominert i de ulike kategoriene for Folkelarmprisen 2017:

 

Nominerte: Solo

 

Nominerte: Åpen klasse

 

Nominerte: Dokumentasjon

 

Nominerte: Tradisjonelt samspill


 

Her kan du lese mer om Folkelarmprisen

 

Juryen for Folkelarmprisen 2017:
Georg Buljo, Rikke van Ommeren, Sølvi Lien, Sigbjørn Apeland og Tonje Lien Barkenæs